dilemma

Ik woon in de stationsbuurt van Gent, in de stationsbuurt zuid meer bepaald, en heb dus de laatste jaren wel wat last gehad van Project Gent-Sint-Pieters (PGSP). Het is het standaard gespreksonderwerp van de buurt, en altijd ligt er de bewoners wel iets op de maag. Stof. Hinder. Verkeer, of net geen verkeer. Veel luisteren maar er niets mee doen. Ongelooflijke vertraging van de werf…

Al bij al ben ik blij met het project. De stad gaat vooruit, en we moeten mee, en af en toe moet je dan maar eens iets verdragen als inwoner van een stad. Ik moet zeggen dat de vooruitzichten misschien wel goed zijn voor mij. Op het eind van de werken zou er minder verkeer langs m’n deur voorbijzoeven, en dat kan ik alleen maar toejuichen.

De situatie nu: sinds enige tijd is men aan het werken aan de tramsporen van de nieuwe tunnel naar de Voskenslaan, en daarom hebben ze zo een beurtlings doorrijsysteem met lichten. Behalve dat 90% van de fietsers daar gewoon doorheen rijdt, en auto’s ‘s avonds ook wel eens, is dat prima doenbaar. Zeer goed zelfs, het vertraagt het verkeer en daarom mijden automobilisten onze buurt.

Vorige week kwam er een briefje van PGSP. Men gaat heel de doorgang afsluiten, aangezien men flinke werken moet doen (het rond punt van de Voskeslaan/Sint-Denijslaan/tunnel moet afgesloten worden om de tramsporen te leggen), en kan het verkeer niet meer door. Ik las het, zuchtte even, en dacht, bon, so be it, mijn last als burger. Tot ik deze morgen eens met de auto bij het werk probeerde te raken (het regende, so what, sue me). Wtf, zo een ommetoer! En vanavond terug. Nog meer wtf, nog meer ommetoer! De omweg is gewoon hallucinant. En iets zegt me dat dit enkel maar erger gaat worden eens de vakantie eindigt.

Blijkbaar ben ik niet alleen, vanavond zat een briefje in de bus van een medebewoner, met een oproep om de gemeente wakker te schudden, of toch minstens een mailtje te sturen naar de burgemeester.

Moet ik daar nu aan meedoen? 98% van de dagen ga ik met de fiets naar m’n werk, 1% met de bus, en 1% met de auto. Ik heb er niet echt last van dus. Meer nog, minder verkeer in de straat kan ik alleen maar toejuichen. En toch… het voelt opgesloten aan. Eén uitweg uit m’n buurt. Eéntje. Als ik aan de voorkant van het station moest raken met m’n auto, was het al flink gesukkel voor de werken, nu zou ik gewoon die buurt zelfs mijden en gaan winkelen in Sint-Denijs of Drongen. Maar, hoe meer gesukkel, hoe minder auto’s in m’n straat.

Ah, que sera, sera zeker?

One Response to “dilemma”

  1. Peter Dedecker Says:

    Het is idd wel een ferme ommetoer, maar vooraleer daarover te gaan “klagen” bij de burgemeester moet je eerst eens kijken wat de alternatieven zijn. Er zijn nu eenmaal niet zoveel doorgangen onder de sporen, en al zeker niet als je het verkeer niet door smalle woonstraten wil sturen.

    Maar vooral, zoals je zelf zegt: het is maar tijdelijk, het levert meer levenskwaliteit op door minder verkeer, dus ja, geen ommelet zonder eieren te breken hé ;-)